Coğrafi İşaret tescilli ve aday eserlerin izini sürerek bu özel lezzetleri mutfaklarla buluşturmayı amaçlayan projenin altıncı durağında Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin topraktan tabağa kadar olan tüm öyküsüne tanıklık edildi. Proje ile üreticiye de takviye veren Metro Türkiye, bu yılki kırmızı mercimek alımının 1.500 tonunu Kızıltepe’den yapmayı hedefleyerek Coğrafik İşaret logosu ve ismiyle raflara taşıyacağını açıkladı.
Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini sağlama ve lokal eserleri muhafaza altına alma hedefiyle hayata geçirdiği “Yerelin İzinde” projesinin altıncı durağında Metro Türkiye, verimli topraklarıyla yüzyıllardır bakliyat ve tahıl yetiştirme merkezi olan Mardin’in Kızıltepe bölgesindeydi. Rengini bölgenin güneşinden ve lezzetini Mardin’in kadim topraklarından alan Coğrafik İşaret tescilli Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin kıssası, ilhamla dolu bir lezzet keşfi ile yerinde yaşandı. Şef Murat Deniz Temel iş birliğinde devam eden “Yerelin İzinde” projesiyle Metro Türkiye, coğrafik işaretli eserlerin bilinirliğini ve mutfaklarda kullanımını artırmayı hedeflerken yerli üreticiyi de destekliyor. Metro Türkiye, bu yılki kırmızı mercimek alımının 1.500 tonunu Kızıltepe bölgesinden alacağını açıkladı.
Coğrafi İşaret logosu ve ismiyle sunulacak
Yerelin İzinde projesi ile mahallî ve Coğrafik İşaret tescilli eserlerin şefler tarafından sahiplenilmesi ve menülerde daha fazla yer almasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Şef Murat Deniz Temel ile projemizin altıncı durağı olarak Mardin’i seçtik. 2022 yılında Coğrafik İşaret tescili alarak hak ettiği bedele kavuşan Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni topraktan birlikte aldık ve sofralara taşıdık. Metro Türkiye olarak lokal ve Coğrafik İşaret tescilli eserleri koruyup geleceğe aktarma misyonumuzla, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ne üretim evresinden itibaren sahip çıkıyor, çiftçilerimizi bu hususta destekleyerek ve yönlendirerek, üretimin devamlılığına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Yerelin İzinde projemizle birlikte bu yıl Metro Chef markası altında sunduğumuz ve yıllık 1.500 ton alım yaptığımız kırmızı mercimeği ise Kızıltepe bölgesinden tedarik edeceğiz. Projenin ana hedeflerinden biri olan mahallî kıymetlerimizin restoranlarda ve şef menülerinde daha fazla yer almasıyla birlikte bölgeden gerçekleştireceğimiz alımı 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki kırmızı mercimek üretiminin %6’sını karşılayan Mardin’deki üretim kapasitesinin de sağladığımız teşviklerle daha çok artacağına inanıyoruz.” diye konuştu.
Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni birbirinden farklı kullanımıyla beğeniye sunan Şef Murat Deniz Temel ise görüşlerini şöyle belirtti: “Metro Türkiye uzun yıllardır mutfak kültürümüzü koruyup geliştirmek için çalışmalar yaparken, geliştirdiği projelerle biz şeflere de ilham veriyor. Yerelin İzinde’nin altıncı durağında Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin müsaadeden Mardin’e gittik. Kızıltepe Kırmızı Mercimeği, toprağın yapısı ve aldığı güneşin açısıyla başka bir lezzete ve renge sahip. Kızıltepe mercimeğini başka mercimeklerden ayıran bu aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi. Hepimizin aşina olduğu çorba ve köftesinin yanı sıra aslında yüksek su tutma kapasitesi ve çabuk pişmesi ile mutfakta kolaylık sağlıyor. Tıpkı vakitte mercimeğin, tüm beslenme biçimleri için uygun bir eser olması ve çok çeşitli formlarda tüketilebilmesi açısından Türk mutfağında kıymetli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Örneğin, projemize özel oluşturduğum menüde kokteylden dondurmaya kadar çok farklı alanlarda Kızıltepe Mercimeği’ni kullandım. Şefler olarak bizler Mardin Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ne mutfaklarımızda ne kadar fazla yer verirsek, öyküsünü ne kadar fazla anlatıp menülerimize yazarsak konuklarımız de ne tükettiğini bilecek. Öyküsünü bildiği bu eseri talep edecek, raflarda görecek ve satın alacak. Bu nedenle tüm meslektaşlarımı bugün öyküsüne şahit olduğumuz Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni sahiplenmeye ve menülerine eklemeye davet ediyorum.”
Mardin Kızıltepe Mercimeği’nin İzinde Gastronomi Deneyimi
Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin tarladan sofraya tüm kıssasına şahit olunan seyahatte Mardin’in farklı kültürlerden beslenen mutfağı, bölge toprağının yapısı ve ehemmiyeti, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin tarihi, üretimi, yararları ve kullanım alanları anlatıldı. Seyahate mercimek tarlasında hasat yaparak başlayan iştirakçiler, Mardin’in en eski yerleşim yerlerinden Artuklu bölgesinin sokaklarında yörenin mahallî sokak lezzetlerini deneyimleme ve tarihi yerlerini ziyaret etme fırsatı da yakaladı.
Akşam yemeğinde ise iştirakçiler, Şef Murat Deniz Temel’in Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni odağına aldığı ve Mardin’in eşsiz mutfağından örneklerle yorumladığı menüyü deneyimledi. Eşsiz Mezopotamya görünümünün eşlik ettiği yemekte, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği dondurması, Mardin’e has bir lezzet olan Kiliçe ekmeği, kıtlık mutfağından doğan Kenger, Süryani mutfağından Dobo ve Arap mutfağından Keme Kebabı menüde dikkat çeken lezzetler ortasında yerini aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.