DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21569150.64504%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

20:31

YATSIYA KALAN SÜRE

Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin

ABONE OL
Nisan 12, 2024 13:27
Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Daha sağlıklı ve zinde bir bünyeye sahip olabilmek için beslenmede sebze-meyve istikrarının sağlanması kıymetli.

Brokolinin lif ve karbonhidrat bakımından epey güçlü olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden azamî seviyede faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun müddet pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor. Bu kaybı önlemek için pişirme mühleti kadar pişirme yolu de hayli kıymetli, kesinlikle buharda pişirme yahut haşlama seçeneklerinden biri tercih edilmeli” açıklamasında bulundu.

Brokolinin guatrojen içeren bir besin olduğunu lisana getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Guatrojenik besinler bedenin iyot kullanma yeteneğini engellediği için kişinin tiroit işlevlerini bozabilir. Bilhassa tiroitte nodülleri olan bireylerin çiğ brokoli tüketimine dikkat etmesi gerekir. Birebir vakitte brokoli, yüksek ölçüde K vitamini içerdiği için kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullananlar da tüketmeleri gereken brokoli ölçüsünü hekimlerine danışmalı” ikazında bulundu.

Brokolinin 8 faydası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, brokolinin haftada 2 gün tüketilmesinin 8 yararını paylaştı:

  • K vitamini ve kalsiyum bakımından güçlü olduğu için kemik sıhhatini dayanaklar.
  • Antioksidanlar açısından zengindir. Bedeni hür radikallere karşı koruyarak oksidatif gerilimi azaltır.
  • İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla göz sıhhatini güçlendirir.
  • Sahip olduğu biyoaktif bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Bilhassa göğüs, prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olumlu tesirleri olduğu gözlemlenmiştir.
  • C vitamini açısından güçlü olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır, ciltteki kırışıklıkları önler. 
  • Sindirim sürecini düzenleyen ve kabızlık riskini azaltan lif bakımından zengindir. Uygun bir lif kaynağı olması nedeniyle diyabet hastalarının da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kalp sıhhatine güzel gelir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.