Kahvaltı yapmayan çocuklar okulda sıhhatsiz besinlere yöneliyor

BCC Catering'in Bölge Yöneticisi Ekrem Urcun, “Besin ögelerinin eksik ya da gereğinden fazla alınması sıhhat problemlerine yol açıyor. Öte yandan öğün atlanması da çocukların sıhhatsiz yiyeceklere yönelmesine sebep oluyor. Sıcakların artmasıyla bir arada bilhassa dışardan alınan sütlü eserlere dikkat edilmesi son derece ehemmiyet taşıyor” dedi.

 

Çocukların ve gençlerin sağlıklı bir ömür sürmesi için okullardaki istikrarlı ve sağlıklı yemek muhtaçlığı her geçen gün ehemmiyetini artırıyor. Profesyonel takımı ve beslenme uzmanlarıyla Türkiye genelinde 40’ın üzerinde okula yemek hizmeti sunan Zirve Kurumsal Tahliller, çocukların ve gençlerin beslenmesinde ihtimam gösterilmesi gereken noktalara dikkat çekiyor.

‘’Besin ögelerinin eksik alınması büyüme ve gelişimi etkiliyor’’

Çocukların sağlıklı gelişimi için ailelerin menüleri itinayla takip etmesi gerektiğinin altını çizen BCC Catering Bölge Yöneticisi Ekrem Urcun“Protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve su üzere besin ögelerinin rastgele biri alınmadığında yahut gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişimin nasıl etkilendiğini çabucak görebiliyoruz, çocukların sıhhati bozuluyor. Bu nedenle menülerimizi beslenme uzmanlarımız eşliğinde besin çeşitliliğine dayalı, günlük muhtaçlık duyulan güç ve besin öğelerinin karşılanması temelinde hazırlıyoruz” dedi.  

 

‘’Her kahvaltı süt ile desteklenmeli’’

Okul çağı periyodunun fizyolojik, ruhsal ve toplumsal gelişimin en süratli olduğunu periyot olduğunu vurgulayan Urcun“Süt ve süt eserleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için kıymetli bir kaynak. Bu nedenle her kahvaltıda çocukları süt ile destekliyoruz. Besin piramidinde beş ana besin kümesinden birini meyveler oluşturduğundan ve meyve yeme alışkanlığı çocukluk çağında başladığından öğünlerde bu kümeye bilhassa tartı verilmeli.” diye konuştu. 

 

“En yaygın makus beslenme alışkanlığı öğün atlamak”

Gerekli öğünlerde yetersiz beslenen çocukların sıhhatsiz yiyeceklere yöneldiğine dikkat çeken Urcun, ailelere şu ikazlarda bulundu: “En yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlamak. Özellikle kahvaltıyı atlamak çok yaygın. Çocukların ve adolesanların günlerinin değerli bir kısmını okulda geçirdiği düşünüldüğünde, okulda beslenmeleri son derece ehemmiyet taşımakta. İki öğün ortasında aç kalan çocuklar sıhhatsiz yiyeceklerle beslenmeye çok açık oluyor, bu da istikrarsız beslenmeye yol açıyor. Okul idaresi ve öğretmenlerin takibinde, sağlıklı besin tüketimi sağlanarak öğün ortalarında aç kalmaların önüne geçilmesini öneriyoruz.”

‘’Yaz aylarında kolay bozulabilir eserler tüketilmemeli’’

Velilere, yaz aylarında kolay bozulabilir yahut mikrobiyal üremeye müsait eserlerden uzak durulması gerektiğinin ikazında bulunan Urcun, ‘’Dışarıda sıcak zincirin kırılması durumunda rahatsızlanmalara neden olabilecek besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bilhassa mayonez içeren eserlerin, krema içeren tatlı ve yemeklerin, beşamel soslu yemeklerin, soğutma basamağı içeren kimi baklagil ve tahıllı yemeklerin (zeytinyağlılar, piyaz, kısır, mercimek köfte vb.), balık ve sakatat yemeklerinin yaz aylarında dışarıda tüketimine bilhassa dikkat edilmelidir’’ dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar