DOLAR 34,4926 0.08%
EURO 36,2630 -0.29%
ALTIN 2.956,150,73
BITCOIN 33676233.99404%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

06:22

SABAHA KALAN SÜRE

Şekerli besinler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı

Şekerli besinler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı

ABONE OL
Haziran 15, 2024 14:51
Şekerli besinler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizde çocuklarda diş çürüğüne rastlanma oranının hayli yüksek olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Duman, diş çürüklerine erken müdahalenin ehemmiyetine işaret etti. Diş çürüklerinin önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin kesinlikle sonlandırılması ve dişlerin kesinlikle en az iki sefer fırçalanması gerektiğini söyleyen Duman, şekerin alındığı vaktin da çürük oluşumu için değerli olduğunu vurguladı. Ana yemekle birlikte şeker tüketimi diş çürüğü riskini azaltırken; biberon içinde gece uzunluğu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden oluyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Duman, çocukluk devrinde görülen diş çürükleri ve alınması gereken tedbirlere ait değerlendirmede bulundu.

Çocuklarda yüzde 76,5 oranında diş çürüğüne rastlanıyor

Dünya Sıhhat Örgütü datalarına nazaran dünya genelinde 514 milyon çocuğun diş çürüğü kaynaklı sıhhat sorunları yaşadığını belirten Doç. Dr. Canan Duman, “Ülkemizde bu mevzuda en son yapılan çalışma ise çocuklarda diş çürüğüne rastlanma oranını yüzde 76,5 olarak rapor etmiştir. Ama bu yüksek oranlar bu durumun ‘normal’ olduğunu düşündürmemelidir. Çocuklarda birinci dişin ağız içinde görüldüğü devir olan yaklaşık 6 aydan itibaren gerekli tedbirler alınmazsa hayatın birinci yıllarında yaygın diş çürükleri görülebilir” diye konuştu.

Diş çürüklerine vaktinde müdahale önemli

Erken periyotlarda ortaya çıkan diş çürüklerine vaktinde müdahalenin kıymetini vurgulayan Doç. Dr. Canan Duman, “Süt dişlerinde görülmeye başlayan bu çürüklerin durdurulamadığı ve tedavi edilemediği durumlarda ağrı, enfeksiyon, yeme zahmeti, kilo kaybı üzere direk sorunlar, genel sıhhati olumsuz etkileyen birçok ikincil hastalığa yol açabilir ve/veya var olan hastalık durumunu şiddetlendirebilir. Gülüşü ve konuşmayı etkileyen ön bölgedeki dişlerinin çürük nedeniyle kaybının konuşma zahmetine ve özgüven eksikliklerine yol açabildiği unutulmamalıdır. Hülasa ailelerin hedefledikleri olağan durum, çocuklarımızın ağrı duymadan yemekleri çiğnediği, çekinmeden gülümsediği sağlıklı dişler olmalıdır” dedi.

Şeker tüketimi diş çürümesini hızlandırıyor

Diş çürüklerinin denetim edilebilen ve edilemeyen birçok faktörün bir ortaya gelmesi sonucunda oluştuğunu belirten Doç. Dr. Canan Duman, diş çürümesinde şeker tüketiminin rolüne işaret etti: “Temel olarak ağızda bulunan ve yiyecek/içecekler yoluyla alınan şekeri sindirirken asit üreten bakteriler dişin yavaş yavaş erimesine sebep olur. Bu erime başlangıçta gözle görülemez seviyededir. Tekrar tekrar şeker tüketimi, diş fırçalamama sebebiyle gittikçe artan bakteri sayısı ile birleşince gözle görülen diş çürüklerinin oluşması kaçınılmazdır. Genetik yatkınlık, kişinin tükürüğü ile ilgili faktörler üzere çeşitli öbür etkenler de çürüğe olan yatkınlığı etkilese de ağız ortamında asit oluşturacak şeker ve bakteri olmazsa çürük oluşmaz. Şeker tüketimi sonlandırılmaz ve çocukların dişleri fırçalanmazsa dişler muhakkak çürüyecektir.”

Çocuk diş hekimleri ile iş birliği sağlanmalı

Erken periyotta alınacak tedbirlerle diş çürümesinin önlenebileceğini söz eden Doç. Dr. Canan Duman, “Aklımızda tutmamız gereken birinci gerçek, çocuklarda diş çürüklerini önlemenin oluşan çürükleri tedavi etmekten çok daha kolay olduğudur. İkincisi ise bunun yalnızca aileler ile çocuk diş hekimlerinin iş birliği ile sağlanabileceğidir” dedi.

Gece uzunluğu biberonla beslenme çürük riski oluşturuyor

Diş çürüklerinin önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin kesinlikle sonlandırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Canan Duman, “‘Şeker’ dediğimizde aklımıza yalnızca paketli şekerler, çikolatalar gelmemelidir. Meyveler, meyve suları, süt, kimi sebzeler en az bir çeşit şeker içerirler. Ketçap ve birtakım salata soslarına da şeker eklenmektedir. Çürük oluşturma içerdiği şeker çeşidine yahut kıvamına nazaran de değişir. Örneğin kuru meyve üzere yiyecekler, dişlere yapışıp ağızda uzun mühlet kaldığı için risk oluşturur. Hazır yahut mesken üretimi meyve suları yüksek oranda şeker içerir. Şekerin alındığı vakit da çürük oluşumu için kritik kıymete sahiptir. Ana yemekle birlikte tüketim riski azaltırken, biberon içinde gece uzunluğu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden olur” ikazında bulundu.

Florlu diş macunu daha fazla koruyucu

Diyet denetimi ile birlikte günde en az iki kez çocuğun yaşına uygun bir fırça ve macun ile dişlerin fırçalanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Canan Duman, flor içerikli macun kullanmanın florsuz macun kullanımına nazaran yüzde 25 daha fazla muhafaza sağladığını söyledi

Fırçalamaya yetişkinlerin yardım etmesinin kıymetine işaret eden Doç. Dr. Canan Duman, “Çocukların motor marifetleri kendi dişlerini tesirli bir formda fırçalama için uygun olmadığından fırçalamanın bir yetişkin yardımıyla yapılması gerekir. Çocuk kendi kendine banyo yapacak yahut ayakkabı bağcığı bağlayabilecek yaşlara gelene kadar fırçalamaya kesinlikle yardım edilmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Doç. Dr. Canan Duman, düzenli çocuk diş doktoru denetimi ve klinikte yapılan gözetici uygulamaların çürük oluşumunun önüne geçmek için en aktif formül olduğunu belirterek “Her çocuğun çürük riski farklı olduğundan doktorunuz sizin için en uygun diş macununu ve denetim sıklığını belirleyecektir” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.