Süt Tüketimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bebeklikten itibaren yıllar boyunca tüketilen ve beslenmemizin olmazsa olmaz temel besini süt, yararlarıyla muhtaçlığımız olan birden fazla vitamin ve minerali almamızı sağlıyor. Besleyiciliği ile sütün bilhassa kemik ve diş sıhhatine da değerli katkıları bulunuyor.Her yaş kümesinin severek tükettiği süt ve süt eserlerinin kullanımı her yıl giderek artıyor ve günümüzde neredeyse 1 milyar tona ulaşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nihan Yakut, “1 Haziran Dünya Süt Günü”nde sütün yararlarını ve her yaş kümesinin severek tüketebileceği sütlü tanımı sizler için anlattı.4 besin kümesi ortasında yer alıyorSüt neredeyse dünyadaki canlı cinslerinin oluşumundan beri varlığını sürdüren beslenmenin azımsanmayacak bir kesimidir. Hayata gözlerimizi açtığımız andan itibaren tükettiğimiz besin kaynağı olan sütün, dört değerli besin kümesinden birisi olarak günlük beslenmemizde yer alması büyük ehemmiyet taşımaktadır. 2001 yılında Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü tarafından sütün global bir besin olarak ehemmiyetini vurgulamak ve dalın büyüklüğünü anlatmak hedefiyle 1 Haziran Dünya Süt Günü olarak ilan edilmiştir. O yıldan itibaren her yıl süt ve süt eserlerinin insanların geçimini desteklemesi ve bu eserlerin sıhhate olan yararları tanıtılmakta ve anlatılmaktadır.Laktozsuz versiyonları da sıklıkla kullanılıyor100 ml İnek sütü içinde; ortalama 3.8 gr protein, 3.5 gr yağ, 4.7 gr karbonhidrat, 78 mg fosfor, 2.5 µg selenyum, 151 mg potasyum ve sayısız mineral bulunmaktadır. Sütün içerisinde bulunan ve süt şekeri olarak da bilinen laktoz için insan bedeninde laktaz enzimi yer almaktadır. Bu enzim sayesinde süt çarçabuk sindirilebilmektedir. Günümüzde süt sindirimi ile ilgili sorun yaşayan ve laktoz intoleransı olan bireyler için ise süt ve süt eserlerinin laktozsuz versiyonları da bulunmaktadır. Olağan süt ile yapılan birçok yiyecek laktozsuz süt ile de çarçabuk hazırlanabilmektedir. Bu nedenle sindirim sorunu yaşayan şahıslar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.Sütün birçok çeşidi bulunuyor
500 ml yarım yağlı süt
1 yeşil elma
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Tüm materyalleri blenderdan geçirdikten sonra afiyetle içebilirsiniz.Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
- UHT Süt; Ultra Yüksek Sıcaklık manasına gelen bir kısaltma olan UHT, sütün 3-5 saniye boyunca 130 – 140 C sıcaklığa süratli bir halde çıkarılması ve içinde bulunan sıhhate ziyanlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması metodudur. UHT sütlerde mikroorganizma bulunmaması nedeni ile açılana kadar buzdolabında koruma edilmesine gerek yoktur. UHT süt ve olağan süt çabucak hemen birebirdir fakat yüksek ısıya maruz kalması nedeni ile içindeki mineral ve vitaminler çok düşük oranda kayba uğrayabilmektedir.
- Pastörize Süt; Çiğ sütün, kendine has besin kıymetleri korunarak ziyanlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması formülü ile elde edilmektedir. Uht sütün bilakis yüksek ısı yerine 72 – 80 derece ısıya 12 – 16 saniye maruz bırakılır.
- Aromalı Süt; Pastörize ve UHT süt içerisine, şeker, kakao, kahve, meyve yahut meyve konsantreleri eklenerek elde edilen sütlerdir.
- Yüksek Proteinli Sütler; Pastörize sütlerin protein kıymetlerinin arttırılması, laktozun uzaklaştırılması ve çoklukla aroma eklenmesi ile elde edilen sütlerdir.
- Hayvansal kaynaklı süt tüketmeyen bireyler için; Badem sütü, soya sütü, Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü üzere alternatifler de üretilip market raflarında yerini almıştır. Bitkisel kökenli sütlerin besin pahaları hayvansal kaynaklı sütlerle birebir değildir.
500 ml yarım yağlı süt
1 yeşil elma
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Tüm materyalleri blenderdan geçirdikten sonra afiyetle içebilirsiniz.Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı